16 Ağustos 2011 Salı

Devlet Tiyatroları'na Prag'dan ödül!

Devlet Tiyatroları, Prag Quadrenal'i kapsamında düzenlenen sergide "Prag Quadrenali 2011 Çocuk Ziyaretçiler" ödülünü kazandı. Devlet Tiyatroları Sanat Teknik Müdürü Dekoratör Hakan Dündar yönetiminde dijital ortamda hazırlanan 2010-2011 sezonu oyunları gösterimi ve Ex-Press (Theatre Orient Express)" oyununun hazırlanan dekorundan oluşan sergi festival komitesi tarafından ödüllendirildi. Ziyaretçilerden en çok oyu alarak kazanılan ödülü Hakan Dündar törenle aldı. Bu yıl 12.si düzenlenen Prag Quadrenal 'Sahne Tasarımcıları Buluşması'na Türkiye'den de yüzlerce öğrenci, akademisyen ve tasarımcı katıldı.

Bu haber kısa bir süre için haber portallerinde dolaşacak, bazı televizyon programlarında birkaç saniye anılacak ve unutulacak. Festivalin kapsamı ya da önemi üzerinde durmak yerine ödülün büyüsüyle ilgilenip geçeceğiz. Oysa dünyanın sayılı ve tasarımın can damarlarından biri bu festival ve daha pek çok ödülü var.

Prag Quadrenali  kostüm, dekor, ışık, ses efekt alanlarında yeniliklerin takip edildiği ve araştırmaların sunulduğu ,çeşitli ödüllerle bu yeniliklerin taçlandırıldığı bir büyük oluşum. Tarihçesi kısaca şöyle ; 1959 yılında Sao Paolo'da düzenlenmekte olan sanat bienali esnasında, František Tröster tarafından hazırlanan ve 1914-1959 yılları arasında Çek ve Slovak sahne tasarımı ve mimarisindeki gelişmeleri gösteren bir sunum fazlasıyla dikkat çekmişti. Bu sunum sonunda (eski adıyla) Çekoslovakya ödülü kazanmıştı. Bu başarı 3 bienal boyunca daha devam edince Çek Cumhuriyeti’ne Avrupa’da bir organizasyon düzenlemeleri teklif edildi. Bu teklifin üzerinden bugün 45 sene geçmiş durumda ve 1967 yılından bu yana her dört yılda bir Prag Quadrenali düzenlenmeye devam ediyor.

Festivalin jürisinde Afrika, Avusturalya, Şili , İsrail, Amerika , Çek Cumhuriyeti ve Letonya gibi dünyanın çok farklı yerlerinden önemli sahne tasarımcıları bulunuyor. Bu sene festivalin en prestijli ödülü olan ‘Golden Triga’ ödülünü Brezilya’nın kazandığı açıklandı. Bu ödülü 2007’de Rusya kazanmıştı.  En iyi sahne tasarımı ödülü ise Hırvatistan’a verildi. Ödül bir çalışmaya değil çeşitli çalışmalardaki yenilikçi bakışlar nedeniyle bu ülkeye verildi. En iyi kostüm tasarımı Yeni Zelanda’dan Emma Ransley’e (inhabiting dress) , en iyi realizasyon ödülü Brezilyalı ekip Teatro da Vertigen’in BR-3 Projesine, en iyi tiyatro mimarisi ve sahne yapımı Meksika ve Yunanistan’da yapılan iki farklı yapıya,  en iyi öğrenci sunumu ödülü Letonya’ya , gelecek vaat eden öğrenciler ödülü Norveç’e, kusursuz ses efekti özel ödülü ise Britanya’ya verildi.  
 
Kazandığımız ödülü küçümsemek gibi bir niyetim yok. Ama festivali sadece bundan ibaretmiş gibi gösteren haberler de sadece işin kaymağını toplamaya çalışan basit habercilik kokuyor. Daha yakından takip ve daha sıcak bilgi için Prag Quadrenali’nin resmi sitesini takip edin derim : http://www.pq.cz/en/

  

0 yorum:

Yorum Gönder