19 Ağustos 2011 Cuma

Bir demokrasi olarak ‘tema’, pardon! Bir tema olarak ‘demokrasi’ !

‘Bulutsuzluk Özlemi’nin klasik şarkılarından biridir ‘Acil Demokrasi’. Döneminin satır başlarını tek tek dizelerine taşır. Sonra da Nejat Yavaşoğulları’nın çığlığı duyulur:

Acil Demokrasi!
Acil Demokrasi!
Ve yine ve yine!

Yine yankıyor bu şarkı kulaklarımda.

Şu sıralar bir savaş halini yaşamaktayız. İletişim herkes için bir uzak kıtaya dönüştü.  Savaş ve intikam ve nefret naraları dört yandan çevremizi sarmış durumda. Tahrip gücü yüksek kelimelerle bombalar aynı seviyede uçuşuyor. Tamammülsüzlük aldı başı gidiyor her yanda.

Tüm bu vehametin göbeğinde ülkenin önemli tiyatro kurumları bir araya gelmişler.

Devlet Tiyatroları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Tiyatro ve Opera Çalışanları Vakfı, Kültür Sanat Sendikası, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, PEN Yazarlar Birliği’nin oluşturduğu tiyatro kurumları bu yıldan başlayarak her yıl tiyatrolar için tema belirleme kararı aldığını duyurdu.

 Bu yılın şanslı teması ise ‘demokrasi’ oldu.

Ankara’da Küçük Tiyatro’da yapılan basın toplantısında hazırlanan ortak metin okundu ve sonrasında basın mensuplarının soruları yanıtlandı.

Evet, iki gün önce bu karar duyuruldu. Seçilen temanın yazar, yönetmen, oyuncu klasik geri üçlüsüne destek vereceği ve ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla tiyatro kurumları arasındaki hattı güçlendireceği vurgulandı. Artık tiyatro çağının sözcüsü olma yolunda daha suçlu pardon! güçlü olacakmış !  


Yazımı bolca Yılmaz Özdil dokunaklığıyla kurmaya çalışıyorum fark ettiyseniz!

Araya da ufaktan ne üdüğü belirsiz boşluklar koyuyorum,
sanırım daha etkili oluyor. Biraz da ironi serptim mi?!

Az sonra biraz da ‘demokrasi’çığlığını kanırtacağım. Selametle sona erecek yazı merak etmeyin! Aslında yazının tek amacı şu seçilen tema haberini vermek. Ama bu aralar iş yapan haber modeli gözlemlerim sürüyor. Ve yakından takip ettiğim Yılmaz Özdil üstatıtıtıtıtımın tekniğini satırlarıma naçisane taşıyorum.

Toplumsal bir huzursuzluk içindeyiz. Acilen demokrasiye ihtiyacımız var! Önemli tiyatrocularımız da tiyatral gündem ile toplumsal yaşama bir bağ atabilmek için bu temayı belirlediklerini dillendiriyorlar. Acil demokrasi gündemi! Gündemi kaçırmam diyenlere duyurulur!

0 yorum:

Yorum Gönder